Acest volum reprezintă mai mult decât dublu comparativ cu valoarea tuturor tranzacțiilor din această zonă la nivelul anului trecut (în 2015, în zona de centru –vest au fost încheiate contracte de închiriere de 19.000 metri pătrați), conform unei analize realizate de ESOP Consulting l CORFAC International.

 

„În piața de birouri a existat un dezechilibru semnificativ în ultimii cinci ani: zona Barbu-Văcărescu -Dimitrie Pompei s-a dezvoltat accelerat, în timp ce zona de centru-vest și zonele ultracentrale au avut un ritm mai lent,, puține proiecte au fost demarate și de regulă acestea au fost de suprafețe mici sau medii. În ultima perioadă am remarcat însă un interes în creștere atât din partea dezvoltatorilor cât și din partea companiilor pentru zona Orhideelor – Politehnică și credem că în următorii trei–patru  ani aceasta zonă va fi în lumina reflectoarelor iar stocul de birouri aferent va recupera parțial decalajul față de zona de centru-nord. Pe termen mediu și lung considerăm ca o dezvoltare echilibrată a trei sau patru zone de birouri în București, poate aduce ca beneficii o diminuare a traficului auto și o dezvoltare mai echilibrată a zonelor în care se construiesc proiecte rezidențiale, care de obicei urmează proiectelor de birouri”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

 

În primul semestru, cei mai mari chiriași de spații de birouri care au încheiat tranzacții în zona de centru-vest au fost: BCR, un contract de preînchiriere într-un spațiu de birouri de 20.000 mp, într-o clădire de birouri aflată încă în construcție, Misys, un contract tot de preînchiriere de 8.000 mp și Adobe, care și-a reînoit un contract de 6.500 mp într-o clădire din zonă.

 

Alte contracte mari, realizate în primele luni din acest an în București, în celelalte zone, au fost cele încheiate de Telekom, pentru un spațiu de birouri de 13.000 mp (o reînoire de contract în zona de centru-nord), IBM pentru un spațiu de 10.000 mp și Vodafone cu 4.300 mp, în zona de centru-sud.

 

În topul zonelor de birouri din București conduce zona de centru-nord, cu un total de 81.842 mp și o pondere de 54% din totalul tranzacțiilor, în primul semestru din 2016. Din acest an însă, zona de centru-nord are concurență serioasă, pierzând din cota de piață circa 14% numai în ultimele șase luni (la nivelul întregului an 2015 ponderea a fost de 68%).

 

Pe locul doi se află zona de centru-vest, pe locul trei zona ultracentrală (la mare distanță însă ca volum de primele două și cu o pondere de 6%), urmată de zonele de centru-est și centru-sud, fiecare cu un procent de 3%. În restul zonelor unde s-au încheiat tranzacții în 2016, de sud și de vest, volumul însumat abia atinge 1% din total.

 

Comparativ cu anul trecut, zona de centru-vest a crescut cu 23% din cota de piață, în timp ce zona de nord a scăzut cu 7% și zona ultracentrală cu 4%.

 

”Credem că perioada următoare, zonele de centru-vest și de centru-nord vor fi în prim plan și în aceste zone se va livra cel mai important stoc de birouri, ambele oferind o bună infrastructură de transport public, metrou în special.  Zona de centru –nord are ca principale avantaje competitive proximitatea aeroportului și a zonei rezidențiale pentru expați, iar zona de centru-vest proximitatea de campusul universitar Regie –Grozăvești unde există forță de muncă pentru domeniul IT&C și a cartierelor de locuințe din sectoarelor cinci și șase, pentru angajați”, mai afirmă Alexandru Petrescu. (Sursa: profit.ro)